Piia Kleimola

Piia Kleimola
Kuvaaja: Anssi Ahola

Kulttuurinkuluttaja elää pidempään kuin sohvaperuna!

Kirjailija Pentti Haanpää esitti 30-luvulla oman käsityksensä taiteen tehtävästä. Hän oli sitä mieltä, että taiteen pitää antaa lämpöä ja lohdutusta, helpotusta, hetkauksen paikkoja kovassa maailmassa.

Kirjailija, neurologi ja dosentti Markku T. Hyyppä väittää tuoreimmassa kirjassaan, että kulttuuri tutkitusti pidentää ikää, kulttuurinkuluttaja elää pidempään kuin sohvaperuna.

Olen molempien herrojen kanssa samaa mieltä ja tahdon ajatella kulttuurin käsitteen laajasti. Ei siis pelkästään eri taidealat ja korkeakulttuuri, vaan myös ylipäätään iloa tuottava yhteisöllinen toiminta. Kulttuuri on liikettä, kulttuuri on rakkautta.

Soveltava taide etenkin draaman keinoin on kulkenut rinnalla koko urani ajan. Hyvinvointipuolelle laskettavia kohderyhmiä on ollut paljon; kehitysvammaisten työpajatoiminta, erityislasten teatteritoiminta, työpajat vaikeasti vammaisille, huostaanotettujen lasten ja perheiden taidetyöpajatoimintaa, erilaisia ja erimittaisia mielenterveyskuntoutujien kanssa tehtyjä projekteja, turvapaikanhakijoiden kotouttamista edesauttanut teatteriprojekti (Turvallinen maa, 2016, SKR) sekä lukuisia tyhy-työpajoja erilaisin tavoittein.

Toimintavoiman ohella olen työskennellyt Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kymen piirissä Suomen kulttuurirahaston jättihankkeessa ’Koko Suomi leikkii’, toimien Kymen piirin, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon alueen Leikkilähettinä. Hankkeessa perustettiin kerhotoimintoja, joissa sukupolvet kohtasivat leikin laajan käsitteen merkeissä mm. palvelutaloissa, kouluissa ja päiväkodeissa. Leikkihanke päättyi 31.12.2016 jonka jälkeen työ MLL Kymen piirissä jatkui nuorisoprojektin Mie kuulun -koordinaattorina kevääseen 2018 asti. Mie kuulun tavoitteena on 13-15 vuotiaiden vapaaehtoistoiminnan osallisuuden vahvistaminen.

Vuosien kokemuksella tiedän että teatteri ja draama on toiminnallista ja parhaimmillaan hyvin voimauttavaa. Tästä ajatuksesta syntyi myös yritykseni nimi.

...Haanpään peräänkuuluttamaa lämpöä ja huumoria unohtamatta!

Piia
Kulttuuripalkinnon 2011 myöntämisperusteet (Adobe PDF, 29kb)